PROJECTE COOPERA Y CONVIVE
Projecte "Coopera y Convive" de Elena Ribas Ribas
De l’onze al quinze de novembre el CEIP Can Raspalls ha estat centre receptor de sis mestres de l’Escola La Font de Manresa. Es tracta d’un intercanvi de bones pràtiques educatives subvencionat pel Ministerio de Educación en el marc del programa "Agrupaciones escolares" que té com objectiu establir canals de cooperació territorial entre escoles de diferents comunitats autònomes.
El Projecte “Coopera y convive” pretén aprofundir en dues qüestions: per un costat, l’aprenentatge cooperatiu. L’Escola La Font té una llarga experiència en aquesta metodologia mentre que el CEIP Can Raspalls tan sol fa 4 anys que l’ha incorporat al seu Projecte Educatiu. I, per l’altra costat, les Pràctiques restauratives, enfocament relacional sobre el qual el CEIP Can Raspalls esdevé referent.
Aquest projecte, es va iniciar el curs passat amb videoconferències entre l‘alumnat centrades en la millora del treball cooperatiu i amb la visita de set mestres del CEIP Can Raspalls al centre de Manresa per observar i incorporar elements de millora. Aquest curs és el CEIP Can Raspalls que actua com a centre receptor i sobre el qual se centraran les mirades dels docents i l’alumnat de l’Escola La Font. En concret, aquests quatre dies els mestres de l’Escola La Font s’han incorporat a les sessions de cercles de pertinença, han pogut observar els diferents espais de resolució dialogada de conflictes (Racó boca-orella i Racó d’Arreglam amics), han analitzat situacions en què els conflictes s’han gestionat de manera positiva, i també han presenciat estratègies que fomenten la participació de l’alumnat en la presa de decisions (Parlament d’alumnes). En una taula rodona l’alumnat participant ha explicat les seves experiències quant a la prevenció de conflictes així com en la gestió dialogada dels mateixos. Així mateix, han explicat accions que milloren la convivència a les aules i al centre en general. També l’alumnat mediador ha pogut relatar l’incipient servei de mediació escolar que s’ha posat en marxa el curs passat. I per finalitzar, hem comptat amb una conferència-taller del reconegut expert a nivell nacional en aquest enfocament, Vicenç Rul·lan, que ha aportat la seva valuosa perspectiva sobre les Pràctiques Restauratives.
També hi ha hagut un espai dedicat a l’intercanvi cultural on alumnes i mestres de l’escola que pertanyen a diferents colles de ball pagès han fet una mostra de la nostra cultura i tradició eivissenca.
Tots dos centres estem entusiasmats amb l’experiència de col·laboració i desitgem que aquest intercanvi serveixi de base per a futures iniciatives.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada